ZWANGERSCHAPSPILATES
Gefeliciteerd met je zwangerschap!
Tijdens je zwangerschap is Pilates de perfecte training om sterk, fit en soepel te blijven. Tot ongeveer 16 weken is het mogelijk de reguliere groepslessen te volgen. Naarmate je kindje, en dus ook je buik groeit, zullen er steeds meer oefeningen in de groepslessen zijn, die minder of niet meer fijn voelen en die ook niet meer zinvol voor je zijn. Op dat moment kun je overstappen naar een speciale zwangerschapstraining, de zwangerschapspilates.
Door het toenemende gewicht en grootte van je kindje en buik zullen je onderrug en het bekken het steeds zwaarder krijgen. Een goede stabilisatie is de basis voor een goede houding. Hiermee kunnen later veel zwangerschapsklachten voorkomen en verlicht worden. Tijdens de zwangerschap verdienen ook de beenspieren extra aandacht, zodat niet je rug, maar je benen al die extra kilo’s kunnen opvangen. In de zwangerschapspilates is hier veel aandacht voor. Bij Pilates Noord kun je Zwangerschapspilates Groepslessen of Zwangerschapspilates Privélessen volgen.
In de zwangerschapslessen is er genoeg ruimte om aandacht te besteden aan jouw specifieke behoeften en (voorkoming van) klachten die zich tijdens je zwangerschap kunnen voordoen. Dit is in principe tot aan het einde van je zwangerschap mogelijk. De Zwangerschapspilates staat op het rooster bij Pilates Noord, je kunt deze lessen via de website boeken.
Wil je tijdens je zwangerschap trainen waar en wanneer het jou uitkomt? Kies dan voor ons Online Pilates Programma Move For Two. De lessen zijn kort dus makkelijk in te plannen in je dag. Je vindt de programma’s op een aparte website Herewemove.com. klink hieronder als je een gratis introductiefilmpje wil bekijken.
TIP! “Mag ik mijn buikspieren trainen tijdens de zwangerschap” Dit is een veelgestelde vraag rondom zwangerschapstraining
En het antwoord is dubbel: Ja en nee. Het trainen van de rechte buikspieren, je “six-pack” spieren, is afgeraden tijdens de zwangerschap na het eerste trimester omdat dit veel druk geeft richting het bekken en bekkenbodemspieren en richting je buikwand. Diastase kan hierdoor vergroten en het kan bekken(bodem)klachten veroorzaken. Deze oefeningen hebben ook geen nut, je buik wordt tijdens je zwangerschap groter en de rechte buikspieren schuiven als het ware uit elkaar, de middenlijn wordt veel breder. Dit is een natuurlijk proces en dat proces wil je niet tegenhouden.
Alle oefeningen waarbij hoofd, nek en schouderbladen van de mat zijn, zoals zoals sit-ups en crunches, laat je tijdens je zwangerschap dus achterwege.
Maar je hebt niet alleen rechte buikspieren, je hebt ook nog dwarse en schuine buikspieren. En met name die dwarse buikspieren wil je juist wel trainen. Deze dwarse buikspieren (transversus abdominis) liggen als een soort corset rondom je taille. De diep liggende laag buikspieren vormen samen met het middenrif en je bekkenbodemspieren een belangrijk onderdeel van je core.
Deze dwarse spieren kun je veilig trainen en het is ook belangrijk om deze spieren sterk te houden. Training van de dwarse buikspieren stabiliseert je romp ( “core-stability”) en dit kan rug- en bekken(bodem) klachten voorkomen. Ook je schuine buikspieren kun je licht trainen tijdens je zwangerschap. Je gebruikt in het dagelijks leven continu je schuine buikspieren, denk bv. aan over je schouders kijken of schuin naar voren of naar beneden reiken.
Wat vooral belangrijk is tijdens je zwangerschap is dat je je core-spieren op een rustige manier blijft activeren. Wanneer je pijnklachten hebt en je twijfelt of een oefening geschikt voor jou is, overleg dan met je arts, fysio of verloskundige.